Eten en drinken met lijnzaadolie en lijnzaad 

Hier vind je lekkere gezonde recepten met lijnzaad en lijnzaadolie. De meeste zijn recepten zonder te moeten verwarmen juist om alle essentiële vetzuren en antioxidanten zoveel mogelijk te behouden.

Verse koudgeperste biologische lijnzaadolie voeg je toe aan je saladedressing, smoothie, yoghurt, vla, muesli en (verse) sap.

Recepten met lijnzaadolie

Hummus (plantaardig)

In 5 minuten zelf hummus maken, lekker en gezond als dip en op toastjes. 

Ingrediënten:

  • 400 gram (uitgelekte) kikkererwten 
  • Verse biolologische lijnzaadolie 
  • Peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 3 eetlepels sesampasta (tahin)
  • Pompoenzaden, walnoten, pijnboompitten (optie)

Bereiden:

  1. De meeste ingrediënten in de kom doen
  2. Voeg naar smaak 3 à 4 eetlepels lijnzaadolie en peper en zout toe
  3. Het geheel tot een gladde hummus mixen. Voeg een eetlepel water of lijnzaadolie toe als de hummus iets te dik is. Lekker genieten. 

 

Saladedressing (plantaardig)

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 krop sla
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 2 theelepels verse biologische lijnzaadolie 
  • Peper en zout 

Klop de mosterd, de azijn en de lijnzaadolie door elkaar met wat zout en peper in een kleine kom. Meng in een grote kom de ui, de paprika en de sla. Meng de dressing door de groenten. Eet smakelijk.

 

Komkommersalade met lijnzaadolie

De komkommer is hot. Sociale media staan vol met recepten. Hieronder staat een recept met deze lichte dorstlessende groente bomvol eiwit, vitamines en mineralen die je niet mag missen

Dit heb je nodig:

  • 1 komkommer
  • 200 gram hüttenkäse
  • 1eetlepel verse biolologische lijnzaadolie 
  • dille

Zout, peper en peterselie naar smaak toevoegen 

Zo maak je het:

  • De komkommer wassen
  • De komkommer in plakjes snijden
  • De komkommer samen met de hüttenkäse in een kom doen
  • Voeg dille en de lijnzaadolie toe
  • Zout, peper en peterselie naar smaak toevoegen

Verse jus d'orange met omega-3 boost (vega)

Een heerlijk glas fruitsap met omega-3 boost, wie lust dit nu niet.

Dit heb je nodig:

  • Verse jus d'orange (of elk ander sap)
  • 5ml verse biologische lijnzaadolie (1 theelepel)

Zo maak je het:

  1. Vul je glas met jus d'orange
  2. Voeg de lijnzaadolie toe 
  3. Drink en geniet van je verse omega-3 boost

Recepten met lijnzaad

 

Lijnzaadmelk (plantaardig)

Jouw eenvoudig zelf te maken lijnzaadmelk is gluten- en lactosevrij.

Wat heb je nodig:

  • 1 liter water
  • 75 gram biologisch lijnzaad 
  • 5 dadels (ontpit)
  • 5ml vanille extract (1 theelepel)

Hoe ga je het maken:

Doe het water en het lijnzaad in je blender en maal het 1 minuut op de hoogste stand tot dat het lijnzaad fijn gemalen is om het nog te kunnen zeven.

Gebruik een zeefdoek, kaasdoek of als alternatief een schone vaatdoek. Leg de zeefdoek over de blender en laat het vocht door de zeefdoek de kom in lopen. Knijp daarna boven de kom rustig het residu uit.

Schenk het vocht weer in de schone blender en voeg de dadels en het vanille extract toe. Nu 2 minuten op de hoogste stand mengen. Gebruik voor de tweede keer over de blender een zeefdoek boven de schone kom om de dadels er uit te zeven.

Je kunt je lijnzaadmelk 4 dagen in de koelkast bewaren en heerlijk koel opdrinken. Wel even schudden voor het inschenken en als je wilt havermout, muesli, rozijnen enzovoort toevoegen. 

Het mooiste is jou lijnzaadmelk bewaren in een glazen melkfles.

 

Rauwe energie ballen (plantaardig)

Het ideale tussendoortje wat je meeneemt naar school,  je werk en een dagje weg. 

Wat heb je nodig:

  • 150 gram havermout 
  • 75 gram lijnzaad
  • 75 gram amandelpasta (eventueel pindakaas)
  • 50 gram rauwe cacao nibs (eventueel pure chocolade)
  • 3 eetlepels honing
  • 3 druppels vanille extract 

J̌e kunt zelf nog extra toevoegen: Walnoten, pistachenoten, cashewnoten, zonnebloempitten, chiazaad, zout enzovoort.

Tip: Ook lekker zoet zijn fijne stukjes dadel

Hoe ga je ze maken:

Meng alle ingrediënten goed met je handen in een kom. Daarna ga je er balletjes van maken van 2.5 cm.

Om de balletjes hard te laten worden leg je ze 1 uur in de vriezer op bakpapier. Daarna kun je ze in de koelkast bewaren.

 

Lijnzaadwater (plantaardig)

Al het goede van water en lijnzaad in 1 glas. Zelf lijnzaad malen geeft heel vers lijnzaadwater.

Wat heb je nodig:

  • 5 gram biologisch lijnzaad (1 kleine eetlepel)
  • 250 milliliter warm water
  • 10 milliliter citroensap (optie)
  • Maatbeker
  • Groot glas
  • Theezeefje (optie)

Hoe maak je het:

  • Maal het lijnzaad fijn
  • Voeg het gemalen lijnzaad toe aan het water
  • De eerste minuten rustig roeren 
  • Laat het mengsel ongeveer 2 uur rusten
  • Wacht tot het gelachtig is
  • Langer later rusten geeft een sterkere smaak
  • Schenk het in (eventueel met het theezeefje)
  • Voeg naar smaak citroensap toe (optie)

 

Biologische gember lijnzaadthee

Voeg 5 gram gemalen bio lijnzaad toe aan 250 milliliter kokend water. Voeg naar smaak verse bio gember toe en laat het 10 minuten trekken.

Je kan de gember vervangen door verse munt (uit je tuin) of je eigen kruidenmengsel of bio gember en verse munt combineren.

 

Zelf lijnzaad malen

Ga je lijnzaad eten zonder het te malen dan kan je lichaam de voedingsstoffen niet opnemen en dat is zonde. Zelf lijnzaad malen kan met een stamper of een koffiemolen, blender, keukenmachine. Bewaar je gemalen lijnzaad goed afgesloten in een glazen wekpot in de koelkast voor maximaal 1 week.

Eten zonder eieren

Wil je (een keer) geen eieren eten, dan kun je bij veel recepten de eieren vervangen door gemalen biologisch lijnzaad en water. Lijnzaad bevat iets meer eiwit dan een gekookt ei, per 100 gram 18 gram om 13 gram.

Wat heb je nodig voor 1 ei:

1 eetlepel biologisch lijnzaad (7 gram)

3 eetlepels water

Zo maak je het:

Maal het biologisch lijnzaad zelf fijn, dan is het echt vers. Meng je zelf gemalen biologische lijnzaad goed door het water en laat het 5 minuten staan.

Zo gebruik je het:

Voeg nu het mengsel toe in het recept waar je anders eieren gebruikt zoals brood en pannenkoeken.

Rating: 0 sterren
0 stemmen